La Gran Fira de València programa més de 200 activitats i es consolida com el «festival de festivals» de València

El regidor Pere Fuset ha presentat este matí en roda de premsa la programació de la Gran Fira de València 2019, que inclou més de 200 activitats, la major part gratuïtes i per a tot tipus de públic, agrupades davall una filosofia de festival urbà que vol arribar a tots els ciutadans i ciutadanes com la «Festa de juliol a la ciutat» on cap música, teatre, cinema, pirotècnia, cavalcades, màgia, tallers, balls, màgia, presentacions falleres, humor…Tot comença este diumenge de vesprada amb una cavalcada i el pregó a càrrec del fotògraf i Fill Adoptiu de València, José García Poveda, i acabarà el dia 28 de juliol amb la tradicional Batalla de Flors.
Després de la projecció d’un vídeo promocional que conclou amb el lema «Descobrix València, descobrix la Gran Fira», el regidor Fuset ha recordat que la Fira de València arriba en 2019 a la seua 148 edició, «i és el quart any d’una nova era en què hem volgut convertir-la en una marca paraigua de la ciutat a semblança, per exemple, del Festival d’Edimburg». Fuset s’ha referit al Festival de Jazz de València, Filmoteca d’Estiu, Festival Serenates o el Certamen Internacional de Bandes de Música, que s’engloben dins d’eixe paraigua, i també a l’apartat de Concerts de Vivers, «la programació del qual ja va ser presentada al març».
A continuació el regidor ha anat desgranant el programa dels diferents blocs a través dels quals s’articula una programació que «fonamentalment comprén el mes de juliol però que s’estén també al d’agost»: Correfira, Fira als Barris, Els Focs de la Fira; Nits de Folk; Nit a la Mar, Piromusical i concerts; Gran Nit VLC; Concerts de Vivers; Batalla de Flors i Què fer amb xiquetes i xiquets
En la pàgina web http://www.granfiradevalencia.com pot consultar-se, i fins i tot descarregar-se, una programació en la qual els Jardins del Palau tornen a tindre un gran protagonisme com a escenari on s’oferiran, a més de les activitats falleres, unes altres per a tots els públics. Dilluns seran les promogudes per la Junta Central Fallera, així com actuacions vinculades a la cultura popular. Dimarts seran els dies del Gran Ball de la Fira i altres actuacions musicals. Dimecres hi haurà actuacions per al públic infantil i representacions escèniques; dijous, actuacions musicals i els caps de setmana preseleccions falleres.
La Gran Fira torna a tindre en l’apartat de Correfira una dimensió descentralitzadora i arriba a molts pobles i barris de València, des de la Torre als Orriols, Massarrojos, Aiora, Campanar, Benimaclet, Benimàmet, Castellar-Oliveral, entre molts altres, amb espectacles infantils i espectacles per a adults de xicotet format: màgia, monòlegs…, comença el dijous dia 4 a la Torre i conclourà el divendres dia 26 a Sant Marcel.li.
A més de la Correfira, s’han programat quatre programes específics que articulen les activitats de cap de setmana. Les Nits de Folk, els dies 2, 5, 6 i 7, que inclouen la XI Trobada de Colles de Dolçaina i Tabal, Les Muixerangues de la Fira, el Sarau de la Fira, Balls valencians, El Cant al ras de la Fira i actuacions de Pep Gimeno «Botifarra», Andrés Belmonte: Tariq, a més d’un castell de pals a l’antiga, a càrrec de pirotècnica Peñarroja, en la plaça de la Mare de Déu.
El dissabte dia 13 tindrà lloc la Nit a la Mar, amb un espectacle piromusical a càrrec de l’empresa RICASA i diversos concerts gratuïts en La Marina de València, on actuaran la DJ Susana Monteagudo, DJ Nonai Sound, i els grups valencians Tórtel i Smoking Souls.
Una setmana més tard, el dissabte 20, serà la Gran Nit VLC, en la qual els museus estaran oberts fins més enllà de la mitjanit, i s’omplirà de festa i cultura el centre històric. Hi haurà concerts dels més diferents estils musicals, cavalcades, màgia, una mini mascletà, una Ruta del Carme i una «Ruta del Museu del Silenci al Cementeri General».
Davall l’epígraf «Els focs de la Fira» la programació inclou cinc espectacles pirotècnics: la Traca Correguda inaugural, diumenge que ve a les 20.30 hores en la plaça de l’Ajuntament, a càrrec de pirotècnia Vulcano; el Castell de Pals, el 6 de juliol a la 01.00 en la plaça de la Mare de Déu; l’espectacle piromusical del 13 de juliol en La Marina, a les 00.00 hores; la mascletà en miniatura del dissabte dia 20 en la plaça del Portal Nou, a les 20.30 hores, i el Correfoc que començarà el dia 26 a les 23.00 hores en la plaça de l’Ajuntament, i en el qual participaran L’Infern Faller, Els Socarrats de Campanar, Els Dimonis de Montolivet i Els Dimonis de Massalfassar.
Quant a les preseleccions falleres, el gruix de la programació començarà diumenge que ve, dia 30 de juny, a les 19.30 hores.
De les més de 200 activitats programades, 120 són pròpies i altres 80 en col·laboració amb diferents entitats, associacions i institucions a les quals el regidor, Pere Fuset, ha expressat el seu agraïment i el de l’Ajuntament de València per haver contribuït a fer possible este «festival de festivals» amb activitats per a tots els públics que combinen tradició i innovació i en el qual destaquen aspectes com la seua voluntat de descentralització de l’activitat lúdica, festiva i cultural a la ciutat de València.